Copyright © Molen de Hoop Elspeet
Met zijn oorsprong in Wateringen en heropbouw in Elspeet heeft Molen de Hoop een unieke geschiedenis die teruggaat tot halverwege 1800. Dankzij restauraties en de inzet van vrijwilligers staat de molen vandaag de dag nog steeds fier overeind. Het is niet alleen een symbool van ambacht en traditie, maar ook een levend monument waar bezoekers de historie kunnen ervaren.
Ontdek hieronder de historie van Molen de Hoop
door de decennia heen sinds 1880.
1847. —. Bouwjaar
Van Poldermolen tot windkoren molen
Oorspronkelijk gebouwd in 1847 in Wateringen, diende de molen als ondermolen in een driegang-stelsel voor de bemaling van de Nieuw Wateringveldsche polder. Na de komst van een stoomgemaal in 1887 verloor hij zijn functie. In 1894 werd de molen gedemonteerd en overgebracht naar Elspeet, waar hij een nieuwe functie kreeg als korenmolen (schets Jan Toorop ca. 1880).
1889. —. historie
'De poldermolen aan de dorpskade' van Jan Toorop
Dit schilderij is van Jan Toorop en heet 'De poldermolen aan de Dorpskade in Wateringen, de ondermolen'. Dit vroege werk van Toorop wordt kunsthistorisch als zeer waardevol gezien. Op dit beroemde stuk uit zijn eerste jaren is de molen te zien - die hier nog als poldermolen in Wateringen stond. Het werk is een paar jaar voor de verhuizing van de molen naar Elspeet gemaakt.
1894. —. verhuizing
De molen verhuist van Wateringen naar Elspeet
Over de herkomst van de molen heeft lang onzekerheid bestaan: overduidelijk was het een verplaatste molen, maar het verhaal dat het om een Zaanse molen ging was, gezien de constructie, uitgesloten. Onderzoek bracht dé uitkomst: oorspronkelijk was het een poldermolen in Wateringen, die in 1894 werd afgebroken en aan Elspeet verkocht door de bekende Zaanse firma De Boer.
1897. —. in gebruikname
Opbouw van de molen
in Elspeet voltooid
De opbouw van de molen in Elspeet vond zijn voltooiing in 1894. Vergeleken met de situatie te Wateringen is de huidige molen qua verhoudingen wel veranderd: het ondertafelement staat nu ter hoogte van de molenbelt, waar dit op de oude locatie bovenop stenen veldmuren stond. De vlucht in Elspeet is ook aanzienlijk korter dan destijds in Wateringen.
1962. —. restauratie
Eerste restauratie: Nieuwe fokwieken van Fauël op beide roeden
In 1962 vond de eerste grote restauratie plaats en kreeg de molen op beide roeden het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen. Daarvoor had de molen geen wiekverbetering gekend.
1972. —. restauratie
Tweede restauratie
In 1972 onderging de molen een tweede uitvoerige herstelbeurt, maar kwam daarna niet meer in bedrijf. Wél werd er nog gedraaid, maar ook dat werd geleidelijk minder en rond 1978 gebeurde dit voor het laatst. De stilstand leidde onmiskenbaar tot verval: eind 2008 stond de molen er met kale roeden, grotendeels afgebroken staart en dichtgegroeide omgeving troosteloos bij.
2010. —. in oude glorie hersteld
Algehele restauratie
In het late najaar van 2009 werd besloten tot een algehele restauratie. Op 3 november 2010 werd, nadat eerst beide roeden waren gestreken, de kap verwijderd. Deze verkeerde niet in heel slechte staat en kon daarom naast de molen worden hersteld. Daarna werd de molenbelt aangepakt: deze was in het verleden deels afgegraven en vervangen door een stelling en plaatselijk ook door aanbouwen. Momenteel is er weer een complete belt rondom de molen aanwezig.
2024. —. januari
Nieuwe eigenaren
In januari 2024 hebben Reijer Evers en Gerwin Hazeleger van VSS Meat Molen de Hoop gekocht van familie Beelen - die de molen in 2006 van de originele eigenaar familie Smink kochten. Hun missie is om de molen letterlijk weer nieuw leven in te blazen en de molen open te stellen voor publiek. Wil je meer weten over de mogelijkheden om de molen af te huren voor een feest, vergadering of event - of ben je benieuwd naar onze gemalen bakproducten? Neem gerust contact op, Gerwin of Reijer vertellen je graag meer!
Beleef de molen
in Vogelvlucht
Proef in deze video vast de sfeer rond de molen...
Ontdek de specificaties
Bron: www.molendatabase.nl
Naam: De Hoop
Modeltype: Kantige molen/beltmolen
Functie: Korenmolen
Bouwjaar: 1894
Bedrijfsvaardigheid: Maalvaardig
Bestemming: Het malen van graan - thans op vrijwillige basis
Adres: Molenweg 6, 8075 PA Elspeet
Ten Bruggencate-nr.: 02471
Oude dbnr.: B207
Plaats: Elspeet
Gemeente: Nunspeet, Gelderland
Streek: Veluwe
Kadastrale aanduiding: Gemeente Nunspeet sectie F, nr. 3489
Geo positie: X: 181754, Y: 478124, N: 52.29046, O: 5.77934
Biotoopwaarde: 4 (aanvaardbaar)
Landschappelijke waarde: Op zich belangrijk maar de directe omgeving is hier en daar behoorlijk verbost.
Modeltype: Kantige molen, beltmolen
Krachtbron: Wind
Kenmerken: Achtkante molen
Functie: Korenmolen
Romp: Grenen achtkant, gedekt met riet, op stenen voet
Kap: Gedekt met riet
Inrichting: Eén koppel 16der kunststenen; koekenbreker; mengketel; elektrisch luiwerk; één elektrisch aangedreven koppel kunststenen
Versieringen: Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met diverse krullen, met tussen de voeghouten en steunder '1847' '1894' met daaronder 'DE HOOP'. Daar tussenin het wapen van Wateringen - de plaats van herkomst - met een zwarte zevenpuntige ster op een zilveren veld. (foutief, want de ster op het echte wapen van Wateringen heeft acht punten!). Eenvoudige achterbaard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met diverse krullen.
Plaats bediening: Beltmolen
Bediening kruiwerk: Buitenkruier
Plaats kruiwerk: bovenkruier
Kruiwerk: Engels; kruirad
Vlucht: 22,50 meter
Vang: Vlaamse blokvang; vangbalk met haak; vangstok;
Overbrenging: Bovenwiel 75 kammen, Bovenbonkelaar 36 kammen, Spoorwiel 92 kammen, Steenschijfloop 40 staven, Overbrengingsverhouding 1 : 4,79
Hoogte van de belt: 3,60 meter
Wiekvorm: Systeem Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
Onze spelt
in jouw winkel?
Heb je interesse in een samenwerking en ben je benieuwd naar onze producten en mogelijkheden? Wij vertellen graag meer!
Molen de Hoop in Elspeet is een
rijksmonument in particulier beheer
Wist je dat je een bijdrage kunt leveren aan het molenonderhoud om zo de trots van Elspeet in stand te houden?